VELUWSE VOGELROUTES

Bij BDU verschenen ‘Veluwse vogelroutes’, wandel- en fietsroutes, een boek waarin veel voorkomende Veluwse vogels worden voorgesteld.

George Knottnerus, schrijver en IVN natuurgids, schreef de tekst en stelde het boekje samen. Samen met Marijke Barlage zette hij de routes uit. Peter van der Wijst, IVN natuurfotograaf, maakte de vogelfoto’s.

De routes zijn zo gekozen dat het startpunt ook het eindpunt is en dat men daar goed kan parkeren. Op 5 locaties zijn 11 routes uitgezet variërend in afstand. Op de locaties kun je de routes als je wilt prima combineren tot langere tochten.

Een beschrijving van negen wandelroutes en twee fietsroutes, gezien door de ogen van vogelaars. Het bezoeken vraagt een zekere basiskennis van plantengroei (soorten kruidachtige planten, bomen en struiken) en daarnaast van verschillende vogelsoorten. Er kan uit verschillende biotopen worden gekozen, variërend van zandgrond, bossen en langs de IJssel. Elke route heeft een kaartje waarop het traject is aangegeven. In cursief staat aangegeven hoe te lopen of fietsen. Bij elk onderdeel staat daarna welke vogelsoorten waarschijnlijk te zien zijn. De kleurenillustraties bestaan uit fraaie karakteristieken van het landschap en bijna tachtig prima opnames van vogels (een aantal met toelichtende tekst). Het register op vogelsoorten verwijst naar pagina’s met foto’s of opmerkingen. De afwisseling van een stukje route met daarna toelichtende tekst is misschien niet zo handig (je moet al wandelend lezen), maar wel functioneel, omdat je geattendeerd wordt op bijzonderheden ter plekke. Dus kun je soms extra dingen zien of horen! Een handzaam, duidelijk en fraai geïllustreerd boekje voor wie in de Veluwe op pad wil en vogels wil bekijken.
Drs. Jan Beelen, NBD Biblion
Bestel bij Bol.com

LANGS VELUWSE VESTINGEN

Gelderland ontwikkelt zich meer en meer tot het fiets- en wandeleldorado van Nederland. Uitgeverij BDU haakt er op in met diverse uitgaven. Nieuw in de reeks is ´Langs Veluwse Vestingen´ van George W. Knottnerus. Een veelkleurige informant die recht doet aan beide passies. Zeven mooie tochten, helder beschreven en met fraaie foto´s geïllustreerd door Marijke Barlage, die samen met de auteur de routes uitzette en met Peter van der Wijst, die zijn lens op de gevleugelde vrienden richtte.

Knottnerus fietst en wandelt routes die voor iedereen te doen zijn. Geen gebaande wegen. Integendeel, hij verrast met paden waarvan je als Veluwenaar het bestaan niet zou vermoeden. Zelfs in een korte wandeling zitten zoveel ´geheimen´ verpakt dat je er dagen lang van kunt genieten. Met vestingen en kastelen als toegevoegde waarde. Of liever gezegd, de burchten en de verhalen er achter. Hij confronteert met de bewoners, hun drijfveren. Routes waarvan start- en eindpunt samen vallen, wat het logistieke element in hoge mate vereenvoudigt. Alle streken binnen de regio komen aan bod. Bennekom, De Steeg, Hoenderloo, Uddel, Leuvenum, ´t Harde en Heerde.

In dit wandel- en fietstochtenboekje staan Veluwse kastelen en landgoederen centraal. Er worden vanaf zeven startpunten veertien korte tochten beschreven waarbij een of meer vestigingen aangedaan worden. Elke route start en eindigt bij hetzelfde punt, vaak een parkeerplaats bij een van de besproken locaties of horecagelegenheden. Bij elke beschrijving wordt bondig ingegaan op de historie van de vesting en wordt de wandeling helder en kort beschreven. Elke tocht is voorzien van een kaart en het geheel is ruim verluchtigd met veelal mooie kleurenfoto’s. Daarmee is dit een praktisch en aantrekkelijk boekje voor diverse kortere tochten op de Veluwe vanuit een eigen invalshoek.
Rob Gerrits, NBD Biblion
Bestel bij Bol.com

ACHTERHOEKSE VOGELROUTES

Naar vogels kijken is een lust voor het oog. Hun kleur, gedrag en gezang hebben mensen door de eeuwen heen steeds geboeid. Dit boek bevat naast wandel- en fietsroutes ook informatie over vogels, vogelzang en andere vogelgeluiden. Van alle vogels die je op de routes kunt zien of horen, is een kort profiel gemaakt. De prachtige foto’s die de tekst illustreren, geven een goed beeld van de vogels die je onderweg kunt tegenkomen.

Op vijf locaties: Aalten/Bredevoort, Zeddam, Zwillbrock, Joppe en Haarlo – zijn negen routes uitgezet variërend in afstand. Vijf wandelingen en vier fietstochten door adembenemend landschap. De routes zijn prima te combineren tot langere tochten. Per route is een korte samenvatting toegevoegd, inclusief tips en horeca-mogelijkheden. De handige kaartjes bieden het overzicht dat onderweg nodig is.
Achterhoekse Vogelroutes is een vervolg op de succesvolle wandel- en fietsgids Veluwse Vogelroutes.

Wandel- en fietsgids voor de Achterhoek met vogels spotten als thema. Vanaf vijf locaties (Bredevoort, Zeddam, Zwillbrock, Joppe en Haarlo) zijn vijf wandelingen en vier fietstochten uitgezet die leiden langs plekken waar vele vogels te horen en te zien zijn. Het boekje begint met kleurenfoto’s en beschrijvingen van de meest voorkomende soorten (onder andere waadvogels, zangvogels en roofvogels). Daarna volgt een algemene praktische inleiding met aanwijzingen voor succesvol vogelspotten en een hoofdstuk over vogelzang. Het hoofddeel wordt gevormd door de routebeschrijvingen met duidelijke kaartjes in kleur en opgave van horeca onderweg. Men kan zich verheugen in ontmoetingen met een groenling, koperwiek, rode wouw, torenvalk, nijlgans en zelfs een flamingo. In het natuurreservaat Zwillbrock hebben zich verwilderde exemplaren gevestigd die zijn ontsnapt uit een dierentuin. De gids is rijk geïllustreerd met kleurenfoto’s. Met register op vogelsoort.
NBD Biblion
Bestel bij Bol.com