Wanneer en hoe stopt de oorlog? (2)

Vorige week lichtte ik toe dat onderhandelen nu nodig is. Te beginnen met een wapenstilstand. Dat zal een bittere pil zijn voor Zelensky. Ondanks dat zijn land wordt bestookt met Russische raketten is hij aan de winnende hand aan het front. Hij zal het momentum willen behouden en het Rode leger verder naar de Russische grens willen terugdringen. Ook menig westers leider zal afwijzend staan tegenover een wapenstilstand. Heeft Oekraïne niet het volste recht om zijn soevereiniteit binnen de eigen landsgrenzen te herstellen? Heeft het Russische leger zich niet misdragen ten opzichte van onschuldige burgers en krijgsgevangenen? Mag Poetin wegkomen met landwinst?

Het is helaas vrij eenvoudig een oorlog te beginnen, maar des te moelijker er een te stoppen.

Nu stoppen is de enige verstandige optie. Ook al zou Poetin niet van plan zijn een kernwapen in te zetten, de dreiging ermee zet de hele wereld op zijn kop. Dit is nieuw in de wereldgeschiedenis: er woedt aan de rand van Europa een oorlog die een superkernmacht is begonnen en waarbij indirect andere kernmachten zijn betrokken. Grondig nadenken en overwegen leidt tot het inzicht dat Rusland niet is te verslaan omdat het zich nu niet meer kan veroorloven te verliezen. En de consequenties als het Kremlin zich voelt afgaan voor het oog van de wereld zijn niet te overzien. Schaken is een kwestie van veel zetten vooruitdenken in de wetenschap dat je tegenstander dat ook doet (en schaken kunnen de Russen goed), maar pokeren is van een andere orde.

Stoppen nu moet dus.

Maar hoe dwing je een onwillige verdediger en een eigenwijze aanvaller tot stoppen? Het Westen heeft invloed op Zelensky want het levert wapens. Dus moet het Westen nu zeggen tegen Zelensky: je stopt met vechten anders stoppen wij met wapenleveranties. Dan zal hij moeten stoppen.

Het Westen heeft invloed op Poetin omdat Zelensky hem pijn doet dankzij westerse wapens. Dus zal Poetin akkoord gaan met een wapenstilstand als het Westen belooft dat Zelensky daarmee ook akkoord gaat.

Als dat bereikt is moeten VN-troepen zorgen voor een gedemilitariseerde zone tussen de vijandelijke legers. Dan wordt er onderhandeld. Uitkomst moet zijn: de annexatie van De Krim blijft niet erkend, voorlopig status quo. De door Russen bezette gebieden in het zuiden worden teruggegeven. De door Russen bezette gebieden in het oosten worden niet erkend. Tijdelijk status quo. Er komen daar eerlijke referenda waaraan alle oorspronkelijke bewoners kunnen deelnemen onder auspiciën en toezicht van de VN. Dit kan op termijn leiden tot een opdeling in invloedzones.

Oekraïne blijft een soevereine staat met vrije keus van de inrichting van de eigen toekomst. Rusland moet een signaal krijgen dat het hoort bij de VN-familie en dat de wereld het Russische volk en cultuur nodig heeft om in VN verband samen de wereldgemeenschap te dienen en ontwikkelen. Alleen zónder Poetin, gezien wat er allemaal gebeurd is in de recente oorlog.

Poetin en Zelensky moeten na de onderhandelingen beiden terugtreden, misschien al eerder. In beide landen moeten nieuwe leiders komen. Kremlinleiders en hoge Russische militairen zullen internationaalrechtelijk moeten terechtstaan voor verdenking van oorlogsmisdaden. Aan westelijke kant kunnen de VS en Frankrijk meeonderhandelen, aan oostelijke kant China en India. Als voorzitters kunnen de VN-chef en Erdogan optreden.

Bovenstaande route zal met horten, stoten en schendingen verlopen. Toch zullen we als beschaving op weg moeten gaan om ooit duurzame wereldvrede te bereiken.

 

Afbeelding van lillaby via Pixabay