DOODSANGST door George Knottnerus.

Dat hij zonder haar instemming, zelfs zonder overleg, hun vertrouwde huis heeft ingeruild voor een vroeg negentiende-eeuwse Drentse boerderij zal hij zijn vrouw toch eens moeten vertellen. Hoe zal zij reageren? De onbesuisde actie van Tjerk de Vries valt vlak na een gedwongen vertrek op zijn werk dat hem nog steeds niet lekker zit. Voordat hij zijn vrouw in vertrouwen durft te nemen moet hij echter in het ziekenhuis een klap incasseren. Kort daarop dient op een vol terras van een pannenkoekenrestaurant de volgende ramp zich aan. Door zijn bijbaan als postbezorger belandt hij in een emotionele achtbaan die leidt naar een voormalig nazikamp in Duitsland en de haven van Antwerpen. De eigenzinnige hoofdinspecteur Orlando Coruna probeert in zijn slipstream te blijven.

Recensie(s)

Tjerk de Vries heeft in korte tijd veel tegenslagen te verduren gekregen: weggepest op zijn werk en slecht nieuws van zijn dokter, maar besluit nog net voor zijn pensionering te genieten van zijn tweede leeftijd. Hij koopt een landelijk gelegen boerderij, maar dan slaat het noodlot toe. Zijn kleinkind verdwijnt op klaarlichte dag tijdens een feestje en De Vries besluit de politie niet in te lichten maar gaat zelf met zijn dochter achter de daders aan. Ondertussen is ook de politie op zoek naar zowel het kind als de ouderen. Deze thriller van Knottnerus (1953) is vlot geschreven in een degelijke taal en stijl. De maffiaconnectie is vergezocht, de weinige actiescènes zijn nogal voorspelbaar, de daden van de opa zijn niet altijd even consequent of geloofwaardig en het politieonderzoek verloopt te simplistisch om reëel te zijn.

C. Vandenbroucke

Ik heb “Doodsangst” de afgelopen dagen in rap tempo uitgelezen!
Het leest zoals het speelt: in actietempo!
(Bijna alsof je bezig bent je wijk te halen binnen de kale basistijden! )
Dat gaat van plotwending naar plotwending en hoe verrassend vaak ook, nergens wordt het ongeloofwaardig. Soms gruwelijk, soms ontroerend, en door alles heen plaats voor een lach.
Het postbezorgwereldje wordt leuk beschreven.
Het eindigt met een heuse cliffhanger!!!! Doorschrijven, heer Knottnerus!!! Ik ben er in 2018 weer bij!
Bedankt voor deze leuke leesmomenten!

A.Tol

Doodsangst van George Knottnerus is een zeer pakkende thriller. Een spannend plot wat mij meteen vanaf Hoofdstuk 1 in zijn greep had. De verhaallijn kenmerkt zich door diverse originele gebeurtenissen die zich in rap tempo achtereenvolgend afspelen. Het was echt moeilijk om het boek weg te leggen. Door de schrijfstijl van George Knottnerus, voel je je als lezer al snel persoonlijk betrokken bij de hoofdpersonages en kun je je makkelijk met het verhaal identificeren. De spanning wordt knap opgebouwd tot de pakkende ontknoping.
Erg knap ook van de schrijver dat hij zo realistisch mogelijk schrijft. Bijvoorbeeld gebieden uit de Eiffel worden levendig en realistisch beschreven. Ik vind George Knottnerus een geweldige schrijver en dit boek een meesterwerk.

Ali