Dat Nederland op slot zit is de schuld van Rutte. Iedereen weet dat. Er kan niet meer gebouwd worden. We moeten allemaal belachelijk zacht rijden op de snelweg. Vliegen wordt duurder, als je al kunt opstijgen voor een zuur verdiende vakantie naar de Antillen. Allemaal de schuld van de regering. Of eigenlijk alleen Rutte, wel zo makkelijk die Pinokkio.

Burgers boos, leerkrachten tekortgedaan, zorgpersoneel onderbetaald, minderheidsgroepen miskend, agenten overspannen. Gelukkig zijn er nog een handvol Nederlanders die niet klagen. Zij kunnen godzijdank de schuld krijgen. Waarvan? Ehm… doe maar alles. Het stikstofdossier ligt op haar gat. Daar kunnen de rechters niets aan doen. Neen, die zijn onafhankelijk. Vollenbroek ook niet, want hij is klokkenluider. En de boeren al helemaal niet – zij zijn zielig, ook al is 1 op de 5 miljonairs boer.

De nieuwe bestuurscultuur werd gelanceerd, maar ontplofte op de grond. En na het schandelijke functie elders waarvan wij allemaal weten wiens schuld dat is, is er niets veranderd. Het aardbevingsdossier zit muurvast in de Groningse klei. En niemand weet meer in welke la dossier Lelystad is gevlogen. Ondertussen zijn er wekelijks massademonstraties voor of tegen het klimaat, de rechtsstaat, openen of sluiten van grenzen, contra of pro grensoverschrijders. Laatst was er een tekort aan politie om de demonstratie in goede banen te leiden, omdat de politie zelf deelnam aan het protest. Vakbondspersoneel kan niet meer spreken op stakingsbijeenkomsten omdat het zelf staakt.

We kennen haal- en brengschuld, maar vroeger zeiden we op het schoolplein: eigen schuld dikke bult.  Dat horen we niet meer. Het is nu: sorry, wij hebben het fout gedaan en jij niet. We gaan door het stof en zullen excuus aanbieden. Een onderzoekscommissie instellen die extern en objectief gaat vaststellen wanneer we wat fout deden. En wie precies in de fout gingen. Natuurlijk moet dat nog allemaal blijken, maar we hebben Jan, Marie en Ahmed alvast geschorst in afwachting van het rapport.

Vroeger, ja vroeger toen alles heus niet beter was, toen zei de Nederlander: we leven in een parlementaire democratie, tegelijkertijd monarchie op constitutionele grondslag. Dus weet dat de premier nauwelijks macht heeft, die is voorzitter van de ministerraad en die neemt een voorgenomen besluit dat ze voorlegt aan het parlement, dat de hoogste macht is. Maar we hebben scheiding der machten dus de macht van het parlement moet je niet overschatten.

Nu zeggen we: het deugt niet en da’s Ruttes schuld.

Maar als de grutto’s en egels geen ruimte meer hebben omdat de mens overal wegen en vliegvelden wil aanleggen, komt dat ook niet een beetje door onze eigen verslaving aan reizen?

Als de energieprijzen almaar stijgen doordat dictators naar believen aan de knoppen van gas en olie draaien, is dat ook niet een beetje te wijten aan onszelf, omdat wij overal windmolens dulden behalve in een omtrek van 5 kilometer van ons eigen huis?

En als we klagen om de onmacht van justitie na de zoveelste liquidatie of explosie moeten we dan ook niet ietsje doen aan onszelf zodat we minder gaan snuiven, inhaleren, slikken en prikken?

Ik snak naar de eerste politicus die ons hardop en recht in het gezicht durft te zeggen: sorry, ik maak fouten maar jij ook, kiezer. Laten we samen een stapje terug doen. Samen keihard werken en investeren in een goede toekomst voor jong en oud.

 

Afbeelding van Ralph via Pixabay