Als je naar het nieuws luistert of kijkt val je van de ene in de andere verbazing. Je wordt heen en weer geslingerd tussen klimaattop in Sharm el Sheikh en oorlog in Oekraïne. Onlangs luisterde ik iets voor twaalven naar de radio, tussen de radioprogramma’s Met het oog op morgen en Nooit meer slapen in. Nooit meer slapen, what’s in a name. Zelfs rond middernacht op de radio komt er veel reclame voorbij.

Zoals ook deze: It’s a Sunweb holiday, nu extra voordelig naar Sharm el Sheikh. Sunweb Holiday creating memories.

Ja, creating memories van opwarmend klimaat en verstikstoffing van een toch al gloeiende woestijn in Egypte, zul je bedoelen.

Ik ben klaarwakker en heb het gevoel dat ik nooit meer kan slapen. De nieuwslezer meldt vervolgens met droge stem dat een vrouw in Nunspeet in haar schuur een schorpioen heeft ontdekt. Haar vriend ving hem, kocht een terrarium en verzorgt de schorpioen nu op kantoor.

Wat doet die vriend met die schorpioen daar op kantoor? Jongens, aan het werk, anders laat ik de schorpioen los? Meisjes, als jullie gaan klagen over mij dan stop ik je bij de schorpioen? Hij kan gerust zijn, zolang je maar geen BN’er bent komt er geen trial by media.

Nee, slapen zit er inderdaad niet meer in de komende uren, ik mijmer wat verder tijdens het radio-interview. Marijke zette de radio op sleeptimer dus zal het interview plots stilvallen, maar mijn gedachten malen door. Ik denk aan die generaal Onno Eichelsheim die in het tv-programma Op1 de vraag kreeg voorgelegd of het bombarderen van elektriciteitscentrales wel mag? Is dat geen staatsterrorisme?

Raar eigenlijk dat we ons afvragen of een bombardement wel of niet past binnen het oorlogsrecht. Of een chemische aanval niet mag, en een conventionele bom net wel. Wat is oorlogsrecht eigenlijk? Het recht om oorlog te voeren, maar wel binnen de lijntjes van het oorlogsveld? Binnen de regeltjes die elk moment gevetood kunnen worden door 1 gewetenloze leider die ontsnapt is aan de periodieke psychische keuring?

Ik word ineens wakker van de wekker om 7:10 uur. Hè, heb ik toch geslapen? Wat moet ik doen? O ja, de kliko buitenzetten. Als ik de keuken inloop schieten ineens de flarden van de droom van mijn korte nacht door het hoofd. Ja, de VN had unaniem een resolutie aangenomen. Nee, die was niet gevetood. Wat stond erin? Vanaf nu is elk oorlogsrecht afgeschaft. Dat kan omdat in het gewone wereldrecht een regeltje is toegevoegd. Dat luidt als volgt: oorlog is verboden, vrede is geboden en alle landen houden zich hieraan. Vanaf nu.

Afbeelding van Luca via Pixabay